Förbränning och cellandning

Den kemiska energin i olika bränslen och även i vår mat kan släppas loss på två olika sätt. Antingen genom förbränning inne i kroppeen eller i en eld.
När vi tänder eld på ett bränsle reagerar det med syret i luften. Det är ungefär som att köra fotosyntesen baklänges. Bränslet o syret omvandlas till vatten och koldioxid och energin släpps fri.
Energin i bränslet omvandlas ibland till värmeenergi och även ljusenergi.


Cellandning är en annan form av förbränning. Det är vår kropps förbränning. Cellandningen är lite annurlunda om man jämför med den andra formen av förbränning. I våra celler finns det ju ingen eld som som kan brinna och starta en reaktion p.ga hög temperatur. Vi har därför enzymer som hjälper syremolekylerna att reagera med t.ex druvsocker. Förbränningen i cellerna kan ske vid 37°C tack vare enzymerna.
energin som släpps loss använder vi b.la till att hålla värmen, röra oss och tänka.

Källor: kemiboken

//Magdalena


Kommentarer
Postat av: Emelie

Bra Magdalena!



Reaktionsformel för cellandning:

druvsocker + syre ---> koldioxid + vatten + energi.

2012-03-10 @ 10:55:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0