Eld

För att tända en eld behövs tre saker, som ni ser på bilden. Om vi skulle ta bort ett ämne skulle det inte gå att få någon eld, så om du vill släcka elden måste du ta bort ett ämne. Om en kastrull börjar brinna är det smartast att kväva elden, alltså sätta locket på kastrullen. Då tar du bort syret. För att ta bort värmen så sprutar man vatten på elden, då kyler man & kväver den samtidigt. Den kvävs för att det bildas mycket vattenånga som hindrar syret från att komma åt bränslet.
Värmen ger elden en "startknuff" som behövs för att elden ska ta eld. Olika ämnen behöver olika stark startknuff för att ämnet ska börja brinna. Papper tar eld väldigt lätt (185°C) medans socker behöver mycket högre temperatur (420°C).
Linolja är ett ämne som kan börja brinna av sig själv, det kallas för självantändning.
Flampunkten visar den temperatur då en vätska börjar bilda brännbara gaser, om flampunkten är lägre än rumstemperaturen är det farligt att ha eld i närheten.
// Sofia :D

Kommentarer
Postat av: Emelie

Bra Sofia! Man kan även ta bort det brännbara ämnet precis som du skriver. Detta gör man ofta när det börjar brinna i en skog, då hugger man ner träden runt omkring så att elden inte kan sprida sig.



Det är viktigt att tänka på att man aldrig ska spruta vatten på exempelvis matolja eller bensin om det tar eld, då ska man istället kväva elden.

2012-03-10 @ 10:33:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0