Vattnets kretslopp

När man tänker på ett kretslopp kan det hända att man ofta tänker på just vattnets kretslopp, ty det är ett mycket vanligt sådant. Om man tänker sig vattnet i havet till att börja med: havsvattnet avdunstar först. Hur? Det kokar ju inte direkt. Jo, så här är det: vattnet behöver egentligen inte koka för att förångas. Värmerörelsen i vattenmolekylerna gör att vissa molekyler blir varmare än andra, konstigt nog, och vattnets molekyler försvinner långsamt, men säkert. Om du testat att hälla lite vatten på en plats och sedan väntat någon dag, så har vattnet sedan försvunnit. Det har vi vattnets egenskap att avdunsta att tacka för.
Havsvattnet avdunstar sedan, som sagt, med hjälp av solens energi bör tilläggas, och vattenångan hamnar i luften och bildar stora eller små moln. Molnen stiger sedan och blåses iväg av vindar, om det finns några sådana just där. När det tillslut blir för mycket små vattendroppar i samma moln sätter de ihop sig till större vattendroppar. De stora vattendropparna kan inte hållas kvar i luften, för de är för tunga, och då faller de snällt ned till marken. Ju mindre de är när de faller, desto snällare blir de.
När vattnet regnar ner i havet kommer det tillbaka direkt till där de fanns från första början, men vad händer egentligen om det regnar på land? Jo, det är nämligen så att vattnet rinner tillbaka ner i havet från land. Det filtreras även genom marken, så det är rent när det kommer tillbaka till havet. Det tackar vi för. Dock är det så att det mesta av det regnet som landar på land hinner avdunsta redan innan det hunnit tillbaka till havet. Det tackar vi också för. På vintern, när det är kallt, kan regndropparna frysa till is eller innan de kommer till marken. Då blir det hagel, eller snö. Jag gillar bananer.
Om jag nu kanske skulle skriva en kort resumé av vattnets kretslopp kanske? Det gör jag.
Havsvattnet stiger mot skyn, molnen flyr bort, så långt de hinner, innan vattendropparna blir för tjocka och trillar ner; och sedan avdunstar eller rinner tillbaka ned i havet.
Vattenånga, som vi kan se när vi kokar vatten är väldigt varm. Hittar du felet i den meningen? Nej tyvärr, det var fel svar. Felet är att man inte kan se vattenånga. Nu säger du: "Men jag har sett den ju!". Då säger jag till NO-bokens försvar: "Nej, det har du inte, du har kanske därmot sett 'rökmolnet' som bildas när vattenångan svalnar."  "Rökmolnet" är flytande vatten, fast i mycket små "partiklar" som flyger runt i luften. De går att se. Men vattenånga går inte att se. Hoppas allting har klarnat i ditt huvud nu :D.
Ska lägga en liten bild på hur vattnets kretslopp fungerar här också. Se och lär:
Källor:
NO-boken
Förkunskaper
Bilden har jag ritat själv :D
Tack för mig,
//Andreas Hermansson

Kommentarer
Postat av: Nexthead

Är du säker att du har tagit tillräckligt bra och relevanta slutsatser inom detta arbete?

2012-02-23 @ 14:13:34
Postat av: Andreas Hermansson

Jobba dig inte Elias. Jag är dock ganska säker på det, ty jag studerade boken väl dock ty.

2012-02-23 @ 14:17:38
Postat av: Emelie Lindström Brage

Haha, läste ditt inlägg med ett stort leende på läpparna. Bra jobbat Andreas, fin bild och bra sammanfattning.

Tillägg: En del av det vattnet som faller ner som regn tränger ner i marken och blir till grundvatten som slutligen kommer tillbaka till havet.

2012-02-23 @ 15:45:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0