vattnets egenskaper

Vatten är ett ämne med flera speciella egenskaper.

En av dessa egenskaper är dess ytspänning. Ytspänningen får vattnet att hålla ihop, den uppstår eftersom alla vattenmolekyler dras mot varandra. Ytspänningen gör så att ytan på vattnet blir som en seg hinna. Alla vätskor har en ytspänning men hos vattnet är den extra stark. Det är ytspänningen som gör så att vissa insekter kan gå på vatten och den får även vattendroppar att hänga ihop.

Har du nån gång funderat på hur vattnet i marken kommer upp i trädets topp. Det är kapillärkraften som får vattnet att stiga upp i växten. Kapillärkraften funkar på så sätt att vattenmolekylerna dras mot kapillärväggarna och vattnet "klättrar" högre och högre upp i växten.

Vattten är unikt eftersom det är lättare i fast form (is) än i flytande form (vatten).
Det beror på att vattenmolekylerna i is ligger glesare än de gör i flytande vatten. Eftersom vattenmolekylerna i is ligger i det mönster de gör, så blir isens densitet lägre än det flytande vattnet. Det är det som gör så att is kan flyta på vatten. Om is inte skulle ha den egenskapen så skulle alla sjöar bottenfrysa och alla fiskar dö. De är inte alltid som vattnets egenskaper är bra för oss. När vatten fryser utvidgas det och om vattnet i ett vattenrör fryser så kan det sprängas.

Robert Ennerfelt.


Kommentarer
Postat av: Anonym

2012-02-22 @ 18:09:28
Postat av: Emelie

Bra sammanfattning över vattnets egenskaper :)

2012-02-23 @ 15:34:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0