Fysikalsk omvandling

De flesta ämnen kan vara i tre olika former- fast, flytande och gas. Det är temperaturen som avgör vilken form ämnet är i och ämnena har därmed olika former vid olika temperatur. Vatten är ett bra exempel; vid minusgrader är vattnet fast, det är flytande i rumstemperatur och värmer man upp vatten blir det till vattenånga (gas). Is, vatten och vattenånga är samma ämne, men i olika form. Detta kallas för fysikalisk omvandling. 

Alla olika ämnen har egna speciella kok- och smältpunkter. Vatten fryser t.ex till is vid 0 grader, men is smälter också vid 0 grader, 0'C blir därför både smält och fryspunkt för vatten. Vatten kokar vid 100'C och det blir alltså vattnets kokpunkt.

Tittar man på en isklump med mikroskop ser man att alla molekyler sitter tätt ihop i ett speciellt mönster, i fasta ämnen har molekylerna en bestämd plats. Värmer vi sedan upp isklumpen kan vi se att molekylerna rör sig kraftigt och flyttar sig frå från mönstret. Isklumpen har smält till vatten och molekylerna kan nu glida runt varandra, men de håller ändå ihop. Fortsätter vi att värma vattnet bildas inom kort vattenånga. Molekylerna har fått sådan fart att de nu inte längre kan hålla ihop utan "flyger iväg". Varje molekyl är nu "ensam" och fri att röra sig åt sitt eget håll.

//Athene


Kommentarer
Postat av: Emelie

Intressant Athene!

Enkelt uttryckt kan man säga att en fysikalisk omvandling är när ett ämne ändra form.

2012-02-09 @ 10:45:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0