blandningar

  • vad är en blandning?
  • vad är en lösning?
  • vad är en emolusion?

Blandning; det mesta ämnen som finns runt omkring oss är blandningar. För att någonting ska vara en blandning så måste det innehålla flera olika sorters molekyler. Rena ämnen består av ett slags molekyler
och förekommer inte lika ofta. Rent vatten består tex. enbart av vattenmolekyler men rent vatten förekommer inte heller så ofta. Tänk på hur ofta man kan hitta rent vatten(=ett rent ämne) ute i naturen utan att det har blandat sig med andra ämnen.

En del blandningar syns det på om dom är just en blandning. Tex. med en sten, den ser man tydligt på att den inte är jämn i färgen mm. Men sedan finns blandningar som ser väldigt "jämna" ut, som exempel luft. Luften kan vara svår att tänka sig innehålla flera olika molekyler eftersom det inte syns lika väl som i tex stenen. Men luften består utav olika gaser och med lite ljus kan man tydligt se dammpartiklar som blandat sig med gaserna. Luft och sten är alltså två exempel på blandningar.

Lösning; tänk på när du brukar/om du skulle hälla socker i ditt te och om du sen rör om, då skulle det ha blivit en lösning. Om ditt mål var att få sockret att försvinna och din lösning på problemet var att röra ut det så har du misslyckats. För om du smakar på teét så känner du att sockret fortfarande är kvar. I en lösning är de lösta småbitarna ensamna molekyler eller atomer. Lösningen är genomskinlig eftersom sockret har delats upp i sockermolekyler, desutom blir varje sockermolekyl inbäddad i  vattenmolekylerna, sockret blir en del av lösningen. Lösningar kan ha olika färger, tex. som te & saft. 

Teét kan dock inte spädas ut med hur mkt socker som helst. När det blir för mycket socker för mängden vätska så lägger sig sockret som en hög i botten. Lösningen har då blivit mättad
"Lösligheten" ökar när temperaturen i vätskan höjs. Det finns även svårlösliga ämnen och olösliga ämnen, som är svårare eller som inte alls går att lösas upp.
Det är inte bara fasta ämne som går att lösa upp, för det kan även vätskor och gaser göra. Till skillnad från vätskor och fasta ämne så löser sig gaser sämre i höga temperaturer.
När du löser upp socker i vatten så funkar vattnet som lösningsmedel. Andra exempel på lösningsmedel i vardagen är; lacknafta, aceton och thinner som är bra på att lösa upp feta ämnen. 

Emolusion; det finns väätskor som är så olika varandra att dom inte vill beblanda sig med varandra. Ett exempel på det är om man blandar matolja och vatten. Det vill inte lösas upp, oljan lägger sig över vattnet(eftersom oljan har lägre denstitet än vattnet) och det bildas ingen genomskinlig blandning. Men om man vispar om ordentligt mycket så får man en grumlig blandning av oljan och vattnet. Den här sortens blandning kallas emolusion. Emolusioner innehåller små vätskedroppar. Två exempel på en emolusion är hudkräm, som oftast är en emolusion av olja och vatten, och komjölk som till största delen innehåller vatten men också olja som gör det till en grumlig emolusion. 



Uppslamning- tex. en blandning av sand+vatten(är blandat i början men det fasta ämnet,sanden, skiljer sig alltid med vätskan efter ett tag eller direkt).

Lösning- tex. te+socker( blandningen blir genomskinlig och lösningsmedlet,vattnet, och det fasta ämnet,sockret, blandar sig bra)

Mättad lösning- tex. vatten+mycket socker( när det fasta ämnet,sockret, blir för mycket för lösningsmedlet,vattnet, att "ta hand om". Sockret löses inte ut utan lägger sig på botten)

Emolusion- tex. hudkräm,vatten+olja( måste ha vispats tillräckligt för att bli en grumlig blandning)

/Bianca 
   


Kommentarer
Postat av: Emelie

Bra skrivet Bianca!

Ett förtydligande bara, det stavas Emulsion.



Ett annat exempel på en lösning är havet som består av saltvatten. På jorden är saltvatten den vanligaste lösningen.

2012-02-09 @ 11:44:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0