Trä & Papper

Den största delen av trä består av celluosafibrer men också lignin. Om ett träd inte har lignin så skulle det inte vara hårt, utan lika mjukt som en blomstjälk. Trä består till stor del av andra ämnen men ungefär 30% av lignin, lignin är som ett klister som binder samman celluosafibrerna och gör trädet starkare.

Vi tillverkar väldigt mycket av trä, och det används också som råvara till många produkter.

Det som tillverkas mest av trä är papper. När man tillverkar papper pressar man sönder trä och blandar det med vatten, då får man pappersmassa som blandas med färg och lim innan det pressas till papper. Om man vill ha finare papper så måste man blanda i starka kemikalier i pappersmassan, då får man bort legninet och då blir bara cellulosan kvar och då får man ett papper som är finare och starkare än om man skulle ha gjort det mekanisk väg.

För att kemikalier och ligninet inte skulle rinna ut i vattendragen och skada miljön gjorde man slutna system så allt stannade kvar i fabrikerna. Då avdunstar man vattnet från legninet och kemikalerna, de bränner man upp i en sodapanna och utvinner massa energi.

Papper är också väldigt bra på att återvinnas, men det pappret används till tidnings- och toapapper.


Skrivet av Annie, Oliver, Robert och Louise
Bild 1 hämtad från web.comhem.se
Bild 2 hämtad från www.johanssonsmekaniska.se
Bild 3 hämtad från www.skogsindustrierna.org
Text hämtad från kemiboken

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0