Syror


En syra är ett frätande ämne som alltid innehåller vätejoner- som de gärna släpper ifrån sig- , men en stark syra släpper lättare ifrån sig dem än en svag sådan. Alla syror har pH-värdet 7 eller lägre och det som avgör pH-värdet är hur koncentrerad lösningen är, dvs hur mycket syra lösnigen innehåller. Ju mer vatten lösningen innehåller desto mer utspädd blir den, alltså mindre sur. Hur utspädd en syra är är inte det ända som avgör hur sur syran blir, vad det är för syra spelar roll också. De två typer av syra är starka syror och svaga syror.
Inom kemin har man en regel som kallas för SIV-regeln (syra i vatten), den beskriver varför starka syror ska blandas ut med vatten, inte tvärtom. Om man blandar den starka syran med vattnet istället skapas en reaktion som får syran att börja koka och skvätta hej vildt, wouldn't recommend it.

Mästervärket skrivet av: Oliver.
Källor: Kemiboken, Wikipedia och casamontessori.se

Kommentarer
Postat av: Emelie

Bra Oliver!



Ett förtydligande: Siv-regeln säger att syra ska hällas i vatten.

2012-03-10 @ 11:13:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0