Ozon

 

Ozonmolekyl, O3, och syremolekyl O2

Ozon är en livsviktig men ändå mycket farlig gas.  Själva ozonmolekylen består av tre syreatomer som sitter ihop (O3). Molekylformeln påminner om syrgas (O2) som också har syreatomer. Eftersom de binder olika antal syreatomer har de ändå blivit olika ämnen med mycket olika egenskaper.

Ozon skall egentligen inte finnas nere vid marken utan ett par mil upp i atmosfären, där den fungerar som ett skydd för oss. Ozon bildas genom att solens strålar gör att syremolekylerna delar sig. När en syremolekyl delar sig så blir det två atomer, men de sitter inte ihop utan är fria.

Det betyder att de kan gå ihop med andra atomer som har bäst dragningskraft på dem. (Alla molekyler vill ju ha fulla elektronskal). Väldigt vanligt är att de går ihop med en syremolekyl, som får tre atomer. Då kallas den för en ozonmolekyl istället. Så är det tänkt från början och då det fungerar så är allt bra. Tyvärr har människan experimenterat under 1900 – talet och gjort uppfinningar som skadat ozonskiktet.

Sedan 1930-talet har det kommit uppfinningar, som har medverkat till att skada det viktiga ozon skiktet. T.ex. en amerikansk kemist Thomas Midgley uppfann en del saker som påverkade ozonskiktet på ett dåligt sätt. Han uppfann t.ex. kylmedel till kylskåpet och spray. Detta ämne/gas kallade han freon och alla tyckte att den var jätte bra i början. Men nu har man förstått att den var jätte farlig för ozonskiktet. Han uppfann en till dålig sak som alla tyckte var bra i början. Det var när han satte till bly i bensinen för att få bort s.k. knackningar i bilmotorn. Blyföreningar skadar nämligen nervsystemet. Men nu när man har förstått det här, har man tagit bort/förbjudit det i de flesta länder.

Trots att man har tagit bort det går ozonskiktet fortfarande sönder. Nu finns det istället små hål som det ultravioletta ljuset går in i till vår jord. Det ultravioletta ljuset träffar människors och djurs hud då kan de få hudcancer.

Människan har nu förstått att ämnen som inte är farliga från början kan byggas om och bli farliga. Ingeting kan försvinna men det kan ändras det kallas kretsloppstänkande.

Av: Lovisa Frankmark  9a

 

foto från Linass.blog.se
sv.wikipedia.org/wiki/syre text: kemi boken

Kommentarer
Postat av: Emelie

Bra skrivet Lovisa!

Ozonskiktet skyddar mot ultraviollet strålning därför är det farligt om det bildas så kallade ozonhål. Freoner slår sönder ozonmolekylerna vilket leder till att ozonskiktet minskar.

2012-02-23 @ 15:32:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0