Laboration - Järnspikar som rostar

Vecka 4 och 5 pratade klass 9A om korrosion och undersökte vad som påverkar hur fort järnspikar rostar.

Korrosion är när en metall blir till en kemisk förening igen, när järn korroderar till järnoxid säger vi att järnet rostar. För att järn ska rosta måste det reagera med både syre och vatten. Om det är salt på ett järnföremål rostar det snabbare eftersom saltet drar till sig fukt.
Provrör 1: En järnspik som ligger i kokat vatten
Provrör 2: En järnspik och Kalciumlorid
Provrör 3: En järnspik som ligger i vanligt kranvatten
Provrör 4: En järnspik som ligger i kranvatten och där vi har blandat i en tesked salt (Natriumklorid - vanligt bordssalt)
I det första provröret har spiken inte korroderat (kanske kommer den att rosta lite om den får stå längre) eftersom en stor del av de lösta gaserna som finns i vatten exempelvis syre försvinner när vattnet kokar.
I det andra provröret har spiken inte rostat eftersom det inte finns något vatten.
I det tredje provröret har spiken korroderat lite eftersom det finns vatten och även salt som förekommer naturligt i kranvatten.
I det fjärde provröret har spiken rostat mest eftersom det finns vatten och salthalten är högre än normalt.
Man kan förhindra att metaller korroderar genom att försöka förhindra att vatten, luft och salt når metallen. Ett sätt att är att förzinka föremål, vilket innebär att man doppar metallföremålet i smält zink. Eftersom zinken får en skyddande oxidhinna skyddas även metallen under mot korrosion. Ett annat sätt är legering (att blanda metaller eller en metall med en icke-metall) exempelvis kan man blanda i krom som också bildar en oxidhinna. Fördelen med legering är att den skyddande metallen inte kan nötas bort från ytan. Ett tredje alternativ är att använda en bra målarfärg som skyddar mot korrosion.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0