Kemisk förening/ kemisk reaktion/ reaktionsformler

Vad är en kemisk förening?

En kemisk förening är en molekyl som innehåller två olika slags atomer. Ett exempel är vattenmolekylen som innehåller syre och väte. Vatten är därför inte ett grundämne, utan en kemisk förening.
Man kan sätta ihop de olika atomerna till molekyler på många olika sätt. Kemisterna har hitintills hittat 20 miljoner olika kemiska föreningar.
Vad är en kemisk reaktion?

En kemisk reaktion är när två olika grundämnen "förvandlas" till ett helt nytt ämne, med helt nya egenskaper. Som exempel har vi knallgas. Om man tar syrgas och vätgas i en burk så kommer syremolekylerna och vätemolekylerna att blanda sig, men inget "förvandlas". Men om man tänder eld på blandningen exploderar den med ett "knall". Man har då skapar knallgas.
Det som händer är att molekylerna och syret i vätet dras isär till atomer och sedan sätts de ihop på ett nytt sätt, och bildar andra molekyler. Samtidigt som detta händer släpper den loss energi som gör så att det blir en smäll, "knallen" som de kallar det.
En kemisk reaktion är när atomer flyttas och sätts ihop på ett nytt sätt. De får då nya egenskaper och blir nya molekyler.
Vad är en reaktionsformel?

Om vi ska beskriva en kemisk reaktion så kan vi skriva en reaktionsformel.
Först skriver man ut molekylformlerna för de grundämnen man har. Sen ritar man ut en pil som förklarar/betyder att det blir en kemisk reaktion. Och efter pilen skriver man ut formeln för de ämnen som bildas vid reaktionen.
När man har skrivit en reaktionsformel så måste man alltid kolla att man har lika många atmoer före som efter pilen, för inga atomer kan försvinna och inga nya atomer kan bildas.
// Olivia. C xoxo

Kommentarer
Postat av: Emelie

Bra Olivia!

En kemisk förening behöver inte innehålla två olika atomslag, utan kan innehålla flera olika atomslag. Så en kemisk förening är uppbyggt av minst två olika atomslag.



En kemisk reaktion behöver inte vara när just två olika grundämnen förvandlas till ett nytt ämne. Utan det kan ingå flera olika ämnen i reaktionen. Ett exempel är fotosyntesen:

koldioxid + vatten + energi -->syre + druvsocker

Inget av dessa ämnen är ett grundämne utan kemiska föreningar.

2012-02-09 @ 10:56:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0