Glas

Om man bryter ner glas så ser det ut så här i mindre delar:
Glas>sand>kvarts>kiseldioxid.
Glas främsta beståndsdel är sand. I sand finns kvarts, som är en mineral (metallförening). Metallföreningen är kiseldioxid. Ren smält sand som sedan får svalna är kvartsglas. Kiseldioxid finns även i keramer. Skillnaden mellan keramer och glas är att kornen i keramer inte har smält ihop helt, utan bara smält samman en aning, medan de helt och hållet har smält i glas. Kvartsglas är mycket värmetåligt och släpper igenom alla sorters ljus, till och med UV-ljus. Kvarts smälter vid 1700 grader. Detta gör glasmassan svårarbetad. Men om du tillsätter kalksten och soda (natriumkarbonat) så resuleterar det i att smältpunkten sjunker till under 1000 grader. Sådant mer lättarbetat glas kallas sodaglas. Sodaglas används till bl.a. fönster, flaskor, drickglas mm.
Om man vill färga glas för att göra det fint eller skydda innehållet mot ljus kan man blanda i t.ex. järnoxid, för att få det grönt eller brunt, som i ölflaskor eller cubacola. Koboltoxid gör glaset blått. Man kan färga glaset i andra färger med andra metalloxider. Nu kanske du undrar varför kolvarna och bägarna i labbsalen tål värme så bra. Det är för att de är gjorda av borosilikatglas. Glaset innehåller en förening av boratomer. Man har även sådant glas i ugnsfasta köksformar.
Det finns ett glas som är väldigt gnistrande och klart. Det kallas kristallglas. Man har i det glaset bytt ut sodan mot pottaska, även kallat kaliumkarbonat. Man har också blandat i blyoxid. Glaset blir då lite tyngre och klangigare. Kristallglas kan man bl.a. hitta i kristallkronor. Om man snabbt kyler smält glas uppstår spänningar i glaset som gör att det blir starkare än vanligt glas. Det kallas härdat glas. Om det ändå spricker, spricker det i många småbitar. Det används i sidrutorna på bilar. Lamellglas är ännu en annan sorts glas. Det är två eller flera glasskivor som sitter ihop med lite plast. Om ett stenskott träffar glaset, som kan finnas på vindrutor, spricker inte hela glaset, utan bara en liten del.
Glas går att återanvända t.ex. så pantas returflaskor i affären. På bryggeriet diskas de och används på nytt, men de flesta glassaker skickas till materialåtervinning. Av dem görs nya saker när glaset smälts ner. Därför är det mycket viktigt att skilja på färgat och ofärgat glas när man källsorterar. På tal om källor: Kemiboken är enda källan. :)
//Bianca & Andreas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0