Atomer, molekyler, grundämnen, metaller och icke-metaller

En atom är naturens byggsten. Allt är gjort av atomer, men för att det ska finnas olika saker som har olika färg, form och konsistens så behövs det olika atomer. Det finns ungefär 100 olika sorters atomer, och som mycket annat så har atomerna ett gemensamt namn, de kallas för atomslag.

När atomerna sitter ihop med varandra så kallas det för en molekyl, atomer behöver inte bara sitta ihop med en annan atom av samma sort utan de kan sitta ihop med vem de vill förutom ädelgaser som inte reagerar med några andra alls. Om två eller fler atomer sitter ihop så bildas det olika ämnen. Om flera atomer av samma sort sitter ihop så kallas det för ett grundämne, annars skulle det ha kallats en kemisk förening.
Några exempel på på grundämnen är syrgas och kol, ungefär 75% av alla grundämnen är metaller. Metaller har några gemensamma egenskaper, som metallglans, de leder elektricitet och värme bra och det är starka och kan smidas och gjutas. Det finns även icke-metaller också och det är de grundämnen som inte är metaller, t.ex kol, svavel, klor, syre och väte. Icke-metaller är väldigt olika varandra.

//Annie
Källförteckning
Allt är från boken

Kommentarer
Postat av: Emelie Lindström Brage

Bra Annie!

2012-02-23 @ 15:39:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0